Yusuf Ziya ADEMHAN, 1927 yılında Erzincan Kemaliye (Eğin) Akçalı köyünde doğdu. İlkokulu köyde bitirdikten sonra ortaokulu Ankara Cebeci Ortaokulunda okudu. Ortaokul son sınıfta Kemaliye Ortaokuluna naklederek Kemaliye Ortaokulundan mezun oldu. Ademhan liseyi okumadan iş hayatına atıldı.

Çalışmaya Ulus Gazetesinde başladı. Daha ortaokul sıralarında şiir yazar, halk ozanlarıyla atışmalar yapardı. Ulus’ta çalıştığı yıllarda Karagöz Gazetesinde de yöneticilik yaptı. 60’lı yıllarda Metin Toker’in çıkardığı Akis Dergisi genel yayın yönetmenliğinde bulundu. O yıllarda iktidara muhalif olan yazılardan dolayı 1 yıl hapis yattı. 1960/1970 yıllar arasında siyasetle uğraştı. Erzincan İl Genel Meclis Üyeliği yaptı.

Ademhan’ın fotoğrafla ilgilenmesi çocukluk arkadaşı köylüsü Sıtkı Fırat’ın Ankara’ya gelişi ile 1962 yılından sonra başladı. Sıtkı Fırat, yaptığı fotoğraf gezilerinde çok kere Yusuf Ziya Ademhan’ı da beraberinde götürürdü. Böylece Ademhan’da fotoğrafa karşı bir ilgi uyandı. Çünkü gazetelere yazı ve röportaj yaptığında fotoğraf gerekiyordu. Bir fotoğraf makinesi aldı. Sıtkı Fırat ve yine köylüsü fotoğrafçı İbrahim Aktaş’tan fotoğraf çekmesini öğrendi. Doğa fotoğrafları çekmeye başlaması yine Sıtkı Fırat’la bir Yedigöller seyahatinde başlar.

1962 yıllarında henüz daha tanınmayan ve hiç fotoğrafı çekilmemiş yedigöllere bir sonbahar günü çok maceralı bir yolculuktan sonra 10 saate vardıklarında Ademhan Yedigöller’in güzelliğine hayran kalır ve o tarihten sonra 6×6 bir fotoğraf makinesi alarak slayt çekmeye başlar.

Ademhan, çalışmalarını daha çok memleketi Erzincan ve Munzur Dağları yöresinin güzelliklerine ayırmış ve yöreyi adım adım fotoğraflamıştır. Çalışmalarını takvim ve kartpostal yaparak değerlendirmiştir. Yöreyi başka fotoğrafçılardan kıskanmış ve en yakın arkadaşı Sıtkı Fırat’a dahi yasak koymuştur.

Bir çok şiirin sahibi de olan şair fotoğrafçı Ademhan, 1996 yılında fotoğraf çekmek için gittiği Munzur Dağlarında (Kemah yöresi) kaybolmuş, bir daha geri dönmemiştir.

Erzincan Valiliği ele geçen dialarından küçük bir albüm yayınlamıştır.

Kaynak Biyografi:
Karanlık Kanyonun Aydınlığı KEMALİYE, 2003

GİBİDİR

Hangi lider, hangi dahi senin Atan gibidir?
Hangi diyar, hangi kıta bizim vatan gibidir?

Bilmiyoruz kıymetini biz bu güzel vatanın,
İdarecilerimiz acemi kaptan gibidir..

Bir batıya tur eder, bir şarkta alır soluğu,
Eliboş dönmeler, fazla iltifattan gibidir..

Seçtiklerimiz doldurdu hep kendi kesesini,
En fakirinin apartmanı Hilton gibidir..

Gömleğini giymesini beceremez iken dün,
Şimdi hergün traş olur, bıyık kaytan gibidir.

Yol yürümesini bilmeyen nazendeler bile,
Kurumundan geçilmez olmuş Sultan gibidir.

Vazifesinde acemi, beceriksizdir amma,
Menfaata gelince adeta şeytan gibidir..

Uzatmayalım sözü, en cılızı bile şimdi,
Öyle bir yemiş, şişmanlamış ki fettan gibidir.

YUSUF ZİYA ADEMHAN

(18 Şubat 1955 tarihli Karagöz Gazetesinde neşredilmiştir.)
“Ocak Başkanı” adlı şiir kitabı, 1960

Erzincan Nostalji
Arşivi

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz