1939 Erzincan Depremi ve Safiye Ayla

2
1835

SAFİYE AYLA
Büyük bir sanatkar ve yardımsever olarak Erzincanlılar’ın gönlünde ayrı bir yeri vardır.

Ülkemizin yaşadığı ve Dünya’nın da sayılı büyük deprem felaketlerinden biri olan 1939 Erzincan Depremi sonrası gösterdiği yardımseverlik resimleri, haberleri sararmış gazete sayfalarında, sesi taş plaklarda kalsa da gönüllerdeki yeri her zaman sahne ışıkları altında olduğu gibi parıldamaktadır.

Deprem’den hemen sonra, dönemin Tan Gazetesi öncülüğünde 1940 Ocak ayı’nın ilk haftasında depremzedelere yardım amaçlı; ‘Tan Konserleri’ adı altında dört halk konseri düzenlenir. Bu konserlere şöhretinin zirvesinde olan Safiye Ayla en büyük katkıyı yapar. Konserlerde arkadaşları ile birlikte sahne alır, kendi imkanları ile orkestrasının masraflarını karşılar. Safiye Ayla ile birlikte Beyoğlu Halkevi Korosu, Macar Kadın Orkestrası ve Romen Kadın Sanatkar Skeinau‘da sahne alırlar. Hatırı sayılı bir gelir elde edilir ve tüm gelir depremzedeler için kullanılmak üzere Hilal-i Ahmer’e (Kızılay) bırakılır.

Safiye Ayla bununla da yetinmez; Sözleri Şair Yusuf Ziya’ya, Bestesi Sadettin Kaynak’a ait olan “Erzincan Mersiye” (Ağıt) eserini Taş Plak’a okur. Bu plağın tüm gelirleri de depremzedeler için kullanılmak üzere Hilal-i Ahmer’e (Kızılay) bırakılmıştır.

Başta büyük sanatçı Safiye Ayla olmak üzere depremzedelere yardımda bulunan, katkı veren tüm sanatçıları, organizasyonda emeği geçenleri, yardımseverleri minnetle ve saygıyla anıyoruz.

Erzincan Nostalji

Tan Gazetesi Küpürleri:
5-6-7 Ocak 1940


Yayına Hazırlayan:
Abdullah Bozdemir (Erzincan Nostalji)

2 YORUMLAR

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz