ALİ EKBER ÇİÇEK – Haydar Haydar (45’lik Plak)

Büyük ozanımız Ali Ekber ÇİÇEK’in “Kusursuz bir armoni” olarak adlandırılan ve Alevi-Bektaşi Tasavvufu’nun en seçkin örneklerinden biri olan “Haydar Haydar” eserinin 1970’li yıllarda yayınlanan 45’lik plak kaydını sunuyoruz.

“Haydar Haydar”ın ortaya çıkışını büyük usta bir belgeselinde şöyle anlatıyor:

“Radyodaki vazifemden sonra evimde bir odaya çekilip gece saat dörtlere kadar gözyaşlarımla, uykusuzluğumla motif, motif çalıştım ve üç sene ben bunu bir yemek gibi, tencerenin başında yemeği pişiren bir aşçı gibi onu öyle pişirdim.”

Ali Ekber ÇİÇEK’ten bir “Haydar” Anısı;

“Haydar adında bir arkadaşım, albümlerimde sözlerini kullandığım Devran Baba’yla tanıştığında çok sevmiş. Devran Baba, Adana’da oturur.

Arkadaşım, Devran Baba’ya uçak biletini göndereyim, gelsin muhabbet edelim” dedi. Aradan bir hafta geçti, Devran Baba bize geldi. Haydar’ı aradım, ‘bilet almana gerek kalmadı, senin adamın bize geldi, buyurun gelin’ dedim. ‘Hocam gelemeyiz, Berlin’den kız kardeşim geldi. Kameraları kurduk, 15-20 kişiyiz. Ayıp olmazsa siz buyurun gelin’ dedi. Daha sonra evini tarif etti. ‘Geldiğinizde bana korna çalarsınız, biz pencereden çıkar bakarız’ dedi.

Hanım, ben, Devran Baba arabaya bindik. Dedikleri yere gittik. Evvela bir korna çaldık, birkaç kişi pencereye çıktı. Bir daha çaldım, bir kafa daha çıktı. Üçüncüyü çalsam bizi dövebilirler. Devran Baba: Ali Ekber Abi, sen müsaade et, ben çıkayım dışarı, Haydaaar! diye bağırayım, o zaman duyarlar dedi.

‘Ya, ben kırk senedir bağırıyorum duyuramadım, sen bir defada mı duyuracaksın?’ dedim. Yani söz anlamak çok zor bir iştir.”

Anısına saygıyla,

Erzincan Nostalji

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz